Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Koninklijke Sint-Joris en Sint-Denijsgilde

Eventjes de historische sfeer schetsen van de Koninklijke Sint-Joris en Sint-Denijsgilde waar wij, bewoners van de Walraetstraat, te gast zijn op 18 september 2010.

Eendracht bant den Nijd - Het vrij Hof

Wellicht werd deze koninklijke kruisbooggilde eind de 13e eeuw opgericht te Brugge. Het oudste document dateert van 1321. In het begin waren er enkel militaire veldslagen, vanaf 1816 begon de interesse voor het schieten op de pers te Assebroek.

Op 09 februari 1933 werd een nieuwe stichtingsakte opgesteld onder de huidige naam. De meeste standregelen of statuten werden behouden, enkel de benaming werd gewijzigd.

Op 03 december 1933 werd notaris Stroobandt de nieuwe hoofdman . De gilde kende een bloeiperiode met als hoogte punt de intrek in de mooie lokalen van de Philharomie op zondag 18 april 1948. Vanaf dan wordt het schieten op de pers vervangen door het doelschieten.

Na de afbraak van het prachtig kasteel in 1967 werd een nieuw paviljoen gebouwd dat nu nog altijd als lokaal dienst doet.

Oude gebruiken en benamingen, zoals de Eed, Gildebroeders, Deken, Hoofdman, en het aloude kruisboogschieten beleven bewaard. Elke maandagavond is er schieting.